Ekonomi

AB gelecek yıl mali kuralları uygulamaya başlayacak

Avrupa Birliği (AB), Kovid-19 salgını ve savaş nedeniyle askıya aldığı üye devletlerin kamu harcamalarına son veren Birliğin mali kurallarını 2024 yılında yeniden uygulamaya başlayacak.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Ekonomi Komisyonu Üyesi Paolo Gentiloni, Brüksel’de üye ülkelerin çalışmalarını konu alan ve gelecek yılın maliye politikalarına ilişkin tavsiyelerin yer aldığı bir basın toplantısı düzenledi.

AB ülkelerinin salgın ve ardından yüksek elektrik fiyatları karşısında vatandaşları ve işletmeleri korumak için son 3 yılda değerli destekler sağladığını hatırlatan Dombrovskis, “Bu destek sonsuza kadar devam edemez.” söz konusu.

Dombrovskis, elektrik fiyatlarının düşmesi nedeniyle sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması gerektiğine işaret ederek, “Geniş çapta mali teşvik vermenin zamanı geçti.” dedi.

AB Yönetim Kurulu’nun üye ülkeler için 2024 yılı maliye politikası rehberini hazırladığına işaret eden Dombrovskis, “Artık borç sürdürülebilirliğini geliştirmeye ve potansiyel büyümeyi sürdürülebilir bir şekilde artırmaya odaklanmalıyız.” terimini kullandı.

2020 yılında AB üye ülkelerinin muafiyet konusuyla birlikte mali kuralları askıya aldıklarını ve kamu harcamalarını artırdıklarını hatırlatan Dombrovskis, maddenin askıya alınması kararının 2023 sonunda kaldırılacağını bildirdi.

Gentiloni, sınırsız kamu harcamasına izin veren genel muafiyet unsurunun yıl sonunda devre dışı bırakılmasını onayladıklarını söyledi.

İstikrar ve Büyüme Paktı’nın genel muafiyet maddesinin 2020’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gentiloni, bunun üye ülkelerin salgın ve savaşın yol açtığı ekonomik sıkıntılar için harcama yapmasına olanak tanıdığını açıkladı.

Gentiloni, “AB ülkeleri ihtiyatlı mali politikalar izlemeli, kamu yatırımlarını korumalı ve enerji destek önlemlerini, hedeflenmemiş olanlardan başlayarak aşamalı olarak kaldırmalı.” dedi. değerlendirmesini yaptı.

AB mali kuralları

AB kurallarına göre olağan kurallarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYİH’lerinin yüzde 3’ünü ve kamu borçlarının GSYİH’lerinin yüzde 60’ını geçmemesi gerekiyor.

Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirler AB Konseyi’ne bildirilmeli ve aktif çaba gösterilmelidir. Aksi takdirde söz konusu ülke hakkında “aşırı açık prosedürü” adı verilen disiplin süreci uygulanabilecektir. Disiplin süreci sonunda ülkeye yönelik ekonomik yaptırımlar söz konusu oluyor.

AB üyesi ülkeler, salgın ve elektrik krizi ve artan kamu harcamaları nedeniyle söz konusu kuralları askıya alma kararı aldı.

geyve-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu