Yaşam

Taksim Camii’nin asırlık var olma mücadelesi kitap oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önsözüyle yayınlanan “Tapınak Varoluş Mücadelesi / Taksim Camii / Basından Alıntılar” başlıklı eser kamuoyunun beğenisine sunuldu. Basın İlan Kurumu Yayınları tarafından yayınlanan eser, Taksim Topçu Kışlası Camii’nden başlayarak siyasi tarihimizin ve bölgenin yıllar içindeki gelişiminin değerli kesitlerini bir araya getiriyor. Taksim’de cami talebi ve karşı çıkanların yer aldığı kitapta, uzun soluklu çaba tüm yönleriyle gazete haberleri ve köşe yazılarıyla anlatılıyor.

“MİLLETİMİZİN 150 YILLIK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, bir asrı aşkın emeğin nasıl esere dönüştüğünü şu sözlerle aktardı:

“Fetih simgesi olan Ayasofya’nın cami olarak yeniden kazanılmasıyla ilgili bir kitap yazdık, cepheleri basına yansıdı. Büyük ilgi ve emek harcanan bu kitaptan sonra Taksim Camii’nin açılışına şahit olduk. Cumhurbaşkanımızın, “Taksim Camii’ni Ayasofya Camii-i Kebir’e bir selam, İstanbul’un fethinin 568. yıl hediyesi olarak görüyorum” diyerek açılışını yaptığı cami, okurlarımızda yeniden selamlaşma arzusu uyandırdı. .

Milletimizin 150 yıllık hayalinin simgesi olan Taksim Camii, tarihe geçmesi gereken değerli bir olay ve emeğin örneği olarak karşımızda durmuştur. Yayın ekibimizle bir toplantıya geldik. Basından alıntılarla bu süreci nasıl aktaracağımızı istişare ettik. Kapsamlı ve titiz araştırmalarımız sonucunda kitabımız şekillendi ve sonunda bir kaynak eseri daha kültür hayatımıza kazandırmış olduk.”



ŞEHİR DÖNÜYOR, İHTİYAÇLAR DEĞİŞİYOR, CAMİLERE TALEP ARTIYOR

Taksim Meydanı, 1928’de İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın açılışıyla hareketleniyor. Hazırlanan Taksim Kışlası yıkılır ve yerine Taksim Gezisi (Gezi Parkı) açılır.

Beyoğlu’ndaki bu dönüşüm ve buna bağlı olarak ortaya çıkan nüfus yoğunluğu, yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. İş, eğitim, ibadethane ve mesken de nüfusa göre şekillenmektedir.

O zamanlar Grande Rue olarak bilinen İstiklal Caddesi’nde farklı inançlara ait çok sayıda ibadet yeri bulunurken, cami sayısının bölgedeki Müslüman nüfusun ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğuna dikkat çekildi. 1950’lerden beri artmıştı.

BELEDİYE ŞİDDESİ OLDUĞUNDA İZLEDİ, BAŞKAN OLDUĞUNDA kovdu

Taksim’de cami ihtiyacını ortaya koyanlarla karşı çıkanların çabası 90’lardan sonra farklı bir boyutta devam ediyor.

Recep Tayyip Erdoğan, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Sabri Ülker, Sakıp Sabancı, Şarık Tara, Osman Boyner, Ekmeleddin İhsanoğlu, Kemal Ilıcak, Asım Kocabıyık, Esat Coşan, İbrahim Cevahir, Tayyar Altıkulaç, Ahmet Kabaklı, Necati Özfatura gibi güçlü isimler tarafından . 2007 yılında Taksim Camii Kültür Sanat Vakfı kurulmasına rağmen bir gelişme kaydedilememiştir.

1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Recep Tayyip Erdoğan, “Taksim’e cami ruhsatı vereceğiz, temelini de Cumhurbaşkanı Demirel’e attıracağız” sözleriyle kararlılığını dile getirse de siyasi atmosfer bozuldu. ülkenin kaderi bu hayallerin ertelenmesine neden oluyor. Ta ki 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından Erdoğan “Taksim’e cami yapmanın zamanı geldi” açıklamasını yapana kadar…

Sur Yapı Lideri ve KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ziya Altan Elmas, ailesinin de hayali olan Taksim’e cami yapılacağı inancıyla yapım maliyetini üstleniyor.

BİR ASIRLIK HAYAL 28 MAYIS 2021’DE GERÇEKLEŞTİ

2 bin 482 metrekare inşaat alanına, 33 metre kubbe yüksekliğine, 2 şerefeye, 4 bin kişilik ibadethaneye, kültür sanat merkezine, kütüphaneye ve aşevine sahip olan Taksim Camii, 2014 yılında hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Mayıs 2021’de ibadete açıldı.

Taksim Camii’nin verdiği mücadele üzerinden basının ve siyasi tarihin okunmasına vesile olan kitabı İş Cihangir hazırladı. Yunus Ateş’in tasarladığı itibar çalışmasının editörlüğünü Kazım Keskin, grafik tasarımını Ufuk Küçükyılmaz üstlendi.

Kitabın fiziki nüshalarına kütüphanelerden, PDF versiyonuna ise www.bik.gov.tr ​​adresindeki yayınlar bölümünden ulaşılabilmektedir.

aricak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu